5 ianuarie 2009

Rezumat Maitreyi

Nu stiu daca pot sa-l numesc chiar rezumat, dar va voi povesti in mare cum am vazut eu aceasta carte, aceasta poveste a unui tanar englez, Allan, de 24 de ani, despre evolutia sa in preajma indienilor. Dupa ce schimba mai multe locuri de munca si devine foarte apropiat de seful sau, Narendra Sen, acesta este invitat sa se mute in casa superiorului sau, la Bhowanipore, unde gaseste dragostea adevarata in persoana fiicei domnilor Sen, o tanara de 16 ani, pe care o cunostea mai mult din vedere.
Cu timpul cei doi se apropie atat de mult incat nu pot sta despartiti unul de celalalt, dar in tentativa de a se ascunde de mr. Sen si de sotia acestuia, acestia sunt descoperiti de cativa membrii ai familiei si angajati ai casei, dar nimeni nu indrazneste sa spuna nimic nimanui si nici sa le atraga lor atentia despre evidenta cu care se poarta, insa acestia sunt deconspirati de sora mai mica a Maitreyiei, Chabu, care din inconstienta i-a despartit pentru totdeauna pe cei doi indragostiti. Allan este dat afara din casa, Chabu moare, iar Maitreyi sufera mult din cauza acestei despartiri neasteptate, aceasta suferinta inzecind-o pe cea a iubitului ei, a barbatului caruia ea i se daruise trup si suflet. Allan a stat multa vreme singur, incercand sa uite, dar finalul cartii il prezinta in Singapore stand de vorba cu o ruda a familiei Sen care ii povesteste ca Maitreyi si-a pus in aplicare planul pe care i-l impartasise lui cu mult timp in urma, dar Allan se simte vinovat datorita suferintei si mai mari de care iubita sa avea parte acum si isi dorea sa afle mai mult, sa vorbeasca cu Maitreyi sau sa faca ceva desi in adancul sufletului simtea ca nu ar putea fi niciodata alaturi de Maitreyi asa cum isi doreau amandoi.
Eu sunt uimita cat de mult m-a atras cartea aceasta. Este pur si simplu superba. Toate descrierile si toate povestirile par rupte din realitate. De fapt, nici nu stiu daca sunt adevarate sau nu. Dar acest "jurnal" al lui Mircea Eliade m-a cucerit mai mult decat a reusit orice carte pana acum sa o faca. Mi-ar placea sa existe o continuare, sa nu se termine asa.
Va recomand s-o cititi, desi nu stiu cati dintre voi o vor intelege asa cum eu am inteles-o si nici cati o vor aprecia asa cum eu am apreciat-o.
P.S.: Poza atasata acestui post nu are nicio legatura cu cartea, dar nu voiam sa fie prea melancolic postul si am considerat ca poate o pata de culoare i-ar schimba putin imaginea perceputa de cititor.

18 comentarii:

  1. a fost una dintre putinele carti la care nu am adormit :)
    iti recomand si povestea din viziunea lui maytreyi. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi am aflat de ea. Se numeste "Dragostea nu moare" din cate am inteles. Trebuie neaparat sa ma duc s-o caut. :)
    Multumesc si te mai astept pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu mi-a placut neam romanu` asta. Mi se pare o telenovela cu final prost. Sau cartea asta este destinata fetelor? In orce caz eu unu nu il consider un roman reusit. Si cea ce nu inteleg este de ce lumea catalogheaza povestea lor de iubire ca fiind atat de interesanta sau inedita? .. incat este foarte apreciat.


    Nu sunt ipocrit, dar din punctul meu de vedere .. Maitrey nu se ridica la nivelul unu-i geniu ca Mircea Eliade (desi e` cartea lui)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt fată și nu m-a impresionat deloc...am citit o grămadă de romane de dragoste,dar cu tematica asta indiană(pe care nu o suport de niciun fel) m-a scârbit cumplit..Il ador pe Eliade,dar cartea asta nu mi-a stârnit niciun interes..

      Ștergere
  4. Anonim, eu cred ca este ceva mai putin obisnuit in literatura romaneasca si d-asta atrage.

    RăspundețiȘtergere
  5. pe mine m-a impresionat povestea celor doi...poate din cauza ca cele relatate erau sustinute de paragrafe din jurnalul sau...dragostea celor doi a fost/si este inedita pentru ca mircea eliade a stiut si a avut curajul sa descrie sentimentul asa cum il simtea...sunt lucruri pe care nu multi scriitori ar putea sa le transcrie pe hartie...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ms mult Adda am scris si eu ce ai spus tu aici si ma ajutat la romana foarte mult cred ca e ce-a mai mare nota care am luato :D la romana din viata mea:))) 9 offf nu credeam:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca am fost de ajutor. :D
    Si da, este o poveste impresionanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bleah.:-&
    Cata melancolie.:-&
    E chiar oribil romanul...si unul mai de prost gust nu am citit.:-j

    RăspundețiȘtergere
  9. este foarte marfa cartea thx

    RăspundețiȘtergere
  10. mie ami place ffff mult cartea aceasta si sper sa ma ajute la romana sa iau 10:X:D

    RăspundețiȘtergere
  11. este un roman diferit fata de celelalte scrise de Mircea Eliade,si a fost un roman despre o dragoste ce nu are limite nici varsta.E o carte buna si eu o recomand ca fiind o reusita poveste de dragoste sfarsita traic ca si Nora sau Balada de la Balea-Lac.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu nu gasesc cartea Maytrei, si vreau sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere