25 martie 2009

George Bacovia si Plumb

Viata toata-i violeta. Nu zic eu asta. Asa arata lumea in viziunea lui George Bacovia, violeta. Pai ce sa mai studiem si noi la scoala decat niste poeti nebuni care scriu poezii simbolistice axate pe tema mortii, a naturii in degradare, a iubirii neimplinite din cauza mortii sau imbolnavirii fiintei iubite si pe motivul cimitirului, plumbului, ploii etc. Cred ca multi nu inteleg ce debitez eu aici.
Ideea este ca suntem obligati de Ministerul Educatiei si Cercetarii sa invatam despre niste poeti nebuni si operele lor. Dar cum sa-i consideram nebuni? Se poate asa ceva? Sunt doar... adica erau ca nu mai sunt, niste poeti mai putin normali. Pai Bacovia era claustrofob. Avea impresia ca il strang peretii. Asta nu denota nebunia? Adica trebuie sa ai o problema psihica sa te gandesti ca te strang peretii.
Dar sa nu zica lumea ca am eu ceva cu limba si literatura romana. Chiar ador aceasta materie, dar consider ca anumite lucruri chiar nu au ce cauta in programa. Dar cui ii pasa si de ce cred elevii?
Revenind la "scumpul" de Bacovia, va recomand sa cititi poezia "Plumb". Nu are decat 2 strofe, dar sunt macabre si totusi amuzante. Acum, sincer, chiar trebuie sa ai o problema psihica sa poti sa scrii ceva cum a scris Bacovia.
Plumb
"Dormeau adânc sicriele de plumb,
Şi flori de plumb şi funerar vestmânt -
Stam singur în cavou… şi era vânt…
Şi scârţâiau coroanele de plumb.
Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, şi-am început să-l strig -
Stam singur lânga mort… şi era frig…
Şi-i atârnau aripile de plumb."
Ehh? Ce parere aveti? Era Bacovia normal? Nu cred ca ati vrea sa cititi "Amurg violet". Eu una m-am imbolnavit de nervi de la atata "violet".
In concluzie, desi mi se par stupide poeziile lui Bacovia ma amuza copios.
Voi ce gen de poezii preferati?

14 comentarii:

  1. Deci Bacovia e genial ! Are niste poezii superbe , cum ar fi "Psalm"
    Ar trebui sa invatam numai despre Bacovia si Eminescu :X

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici mie nu-mi place Bacovia,il consider mult prea rece.Ar trebui sa invatam despre poeti care scriu poezii vesele,pline de viata,poate,ca sa avem si noi niste exemple demne de urmat:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Robert nu-l sufar pe Bacovia. E prea sadic, macabru si trist. :))

    @Lavu asa, asa. Multumesc pentru sustinere. :D Ai mare dreptate. Veselie. Viata. :x

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer. Mie chiar imi place Bacovia.
    De ce?.. nu stiu... citeste "Liceu, cimitir al tineretii mele". Chiar e tare:x.
    Nu spun ca nu sunt de acord cu veselia. Asa e. Tinerii ar trebui sa fie indrumati si sustinuti prin poezii vesele. Dar poate tocmai de-asta Bacovia e mai special.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Marina in felul tau ai si tu dreptate. Poate fi si interesant si enervant si placut. Depinde de cum il privesti. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe bune daca inteleg ceva din poeziile astea. Oricum, nu sunt eu cu cititu cartilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @eRRmy stai sa ajungi si tu in clasa a 10-a. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. inseamna ca esti a 10-a.:) Si noi tot pe la lectia aia suntem la romana... Insa noua ni s-a spus nu ca era claustrofob, dimpotriva. Avea fobie de spatii largi, spatii deschise. Si statea intr-o camaruta mica de tot. Si mai stiu ca fiul sau este schizofrenic.
    In orice caz, imi place simbolismul. Sunt multe chestii de comentat la poeziile de genul celor lui Bacovia. Si sincer...imi place mai mult decat Eminescu, care mi se pare cam siropos.

    RăspundețiȘtergere
  9. frumos bacovia
    si eu am postat azi o poezie

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alexa da, sunt a 10-a. Mie nu-mi place poeziile in general. Prefer romane si povesti fabuloase decat sa comentez poezii. :)) Cred ca Bacovia era ceva, dar totusi altceva... fiecare zice ca era intr-un fel. :))

    @Adrian azi il ascultam pe Wikipedia recitand poezia "Amurg violet" si m-a cam speriat. :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Am auzit ca Bacovia nu a avut o viata prea fericita, asa ca mi se pare normal ca a scris astfel de poezii. Nu cred ca era nebun, poate doar foarte trist, deprimat.
    Si cred ca poeziile ar trebui uneori sa fie ca melodiile pe care le asculti, sa se potriveasca cu starea pe care o ai in acel moment.
    De exemplu daca te simti indragostit, citesti niste Eminescu sau N. Stanescu... iar daca esti mai deprimat poti sa il citesti pe Bacovia. Si asa mai departe.
    Nu trebuie sa gasesti nu stiu cate sensuri pentru un vers, asa cum facem la scoala. Ar trebui ca fiecare sa inteleaga ce vrea, ce simte in acel moment, nu ce cred altii de la Academia Romana ca ar trebui sa intelegem.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Seby sa stii ca asa e, dar eu prefer sa ascult muzica decat sa citesc poeziile lui Eminescu sau Bacovia sau altul. :D

    RăspundețiȘtergere
  13. acum scriam un eseu un despre bacovia si tot ma framanta o intrebare ...Bacovia nu era schizofrenic?....si am cautat pe google:))si am dat de acest blog...dar nu gasesc raspunsul eu tare cred ca a fost schizofrenic:P

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu una consider ca si el, la fel ca si ceilalti autori celebri, era un drogat. Am zis. Asta este parerea mea proprie si personala.

    RăspundețiȘtergere